Heeft u wel eens te maken gehad met een medewerker die last had van een burn-out? Zou u dit niet liever willen voorkomen dan genezen? Gezonde medewerkers zijn creatiever, productiever, meer betrokken en zijn minder snel geneigd om ontslag te nemen!
De mentale gezondheid van uw medewerkers kunt u preventief op verschillende manieren aanpakken. Zo kunt u aandacht besteden aan uw bedrijfscultuur, aan de fysieke gezondheid van uw medewerkers en zijn er nog een aantal acties op het gebied van uw bedrijfsbeleid.
Bakker PSA geeft een aantal tips per onderdeel:

Bedrijfscultuur
1. Het is belangrijk dat medewerkers open durven te zijn over hun mentale gezondheidsproblemen. Of dat nou naar andere collega’s, of naar leidinggevenden is. Deze openheid kan bijvoorbeeld worden vergroot door het onderwerp mentale gezondheid te bespreken in nieuwsbrieven of op jullie gezamenlijke portal.
2. Besteed aandacht aan een gezonde werk-privébalans. Dit kunt u doen door overwerken geen ‘standaard’ te laten zijn. En nemen jouw werknemers al hun vakantiedagen wel op elk jaar? Krijgen zij genoeg rust in de weekenden, of zijn zij regelmatig in het weekend nog bezig met hun werk?
3. Wees flexibel richting jouw medewerkers. Wellicht bestaat er de mogelijkheid om medewerkers hun eigen werktijden te laten inrichten? En geef medewerkers genoeg verantwoordelijkheid, zodat hun functie uitdagend genoeg blijft.
 
Fysieke gezondheid
1. Faciliteer gezonde maaltijden, als jullie gebruik maken van een kantine. En zo niet, je zou er als werkgever over na kunnen denken om een maandelijkse lunchvergoeding aan te bieden. Door middel van deze vergoeding stimuleer je jouw medewerkers om een gezonde lunch mee te nemen naar hun werk.
2. Hoe gaan jouw medewerkers naar hun werk? Fietsen is erg gezond, hiermee verklein je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en een hoge bloeddruk. Stimuleer jouw medewerkers om, indien mogelijk, met de fiets naar hun werk te komen door bijvoorbeeld een bonus voor fietsende medewerkers te geven. Een andere manier om aan beweging te komen is door wandelingen in de lunchpauze te organiseren.
3. Zorg voor een veilige en ergonomische werkomgeving. Werken jouw medewerkers bijvoorbeeld in de bouw? Bied dan de mogelijkheid om gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen en veilig gereedschap. En werken jouw medewerkers op kantoor? Zorg dan voor een goed afgestelde bureaustoel en beeldschermen.

Bedrijfsbeleid
1. Bied extra verlofdagen aan voor medewerkers die deelnemen aan vrijwilligerswerk of aan een sport. Dit zijn beide activiteiten die bijdragen aan hun mentale (en fysieke) gezondheid.
2. Werken er binnen jouw organisatie wel eens medewerkers vanuit huis? Voor medewerkers zijn hier een aantal voordelen aan verbonden. Zo hebben zij geen reistijd, kunnen zij flexibel omgaan met hun werktijden en kunnen de meesten zich beter concentreren.
3. Kom jouw medewerkers tegemoet in hun zorgkosten, door bijvoorbeeld maandelijks een bijdrage te leveren aan hun zorgverzekering.

Ga naar de inhoud