Het is tegenwoordig een onvermijdelijk onderwerp: de stijgende prijzen in Nederland. Een hogere energierekening, hoge brandstofprijzen, en onbetaalbare huisvesting, een aantal voorbeelden. De overheid steunt Nederlandse bewoners door een gedeelte van de extra kosten te compenseren. Maar wat zou u als werkgever kunnen doen om uw medewerkers te helpen met extra kosten? Wij geven u een aantal tips.

Tip 1
Één van de meest voor de hand liggende acties om uw medewerkers te helpen is een financiële bijdrage, waarmee de stijgende kosten (gedeeltelijk) worden gedekt. Maar let op: een eenmalige extra financiële bijdrage heeft een aantal gevolgen. Zo moet uw medewerker hier loonbelasting over betalen, u als werkgever een percentage van dit bedrag betalen aan de werkgeversheffing én kunnen eventuele toeslagen van medewerkers worden verlaagd ten gevolge van een hoger jaarinkomen.

Een onbelaste bijdrage kunt u doen via de vrije ruimte van de WKR (werkkostenregeling). Deze regeling houdt in dat u, voor een bepaald bedrag, een onbelaste financiële- of materiele bijdrage kunt doen aan uw medewerker(s). Op dit moment bedraagt het maximale bedrag van de WKR 3% van de eerste €400.000 van de loonsom.

Tip 2
Bent u bekend met de ‘Cafetariaregeling’? Deze regeling biedt medewerkers de mogelijkheid om verschillende vormen van beloningen te wijzigen. Op deze manier kan een medewerker flexibel met zijn of haar beloningen omgaan, en deze volledig gepersonaliseerd toepassen. Waar een medewerker eerst bijvoorbeeld belang had bij een leaseauto, heeft diegene nu meer belang bij een hoger brutoloon.

Tip 3
Hebben uw medewerkers naast hun wettelijke vakantiedagen ook recht op bovenwettelijke vakantiedagen? Dan zou u met ze kunnen afspreken om de bovenwettelijke vakantiedagen te ‘verkopen’, in ruil voor een hoger brutoloon. De wettelijke vakantiedagen, deze kunnen dus niet worden verkocht, kunnen worden berekend door de som: 4x het aantal uren per week.

Tip 4
In veel gevallen wordt het vakantiegeld (8%) jaarlijks uitbetaald. In overleg met uw medewerker(s) zou u als werkgever ervoor kunnen kiezen om het vakantiegeld maandelijks uit te betalen.

Tip 5
Als een medewerker parttime werkt kan hij/zij in overleg eventueel meer uren kunnen werken.

Tip 6
Wilt u als werkgever uw medewerkers liever op gang helpen door een duurzame bijdrage te leveren? Dan zou u ze kunnen voorzien in energiebesparende producten, zoals tochtstrippen, ledlampen, radiatorfolie en of een waterbesparende douchekop. Is uw budget groter dan de bovenstaande voorbeelden? Dan zou u zonnepanelen kunnen overwegen. Let op: ook deze materiele bijdrage kan het best worden geregistreerd onder de WKR.

Tip 7
Soms zijn er in de cao ook mogelijkheden opgenomen waarmee u uw medewerkers kunt helpen. Zo bouwen medewerkers in sommige cao’s Atv-dagen op, die zij eventueel ook zouden kunnen verkopen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die in uw cao zijn beschreven? Wij kunnen dit voor u uitzoeken.